Periodieke controle

Met periodieke controles houdt u uw mondgezondheid op peil. Door ons regelmatig te bezoeken, geeft u ons de kans veranderingen in een vroeg stadium te signaleren en als dat nodig is, direct actie te ondernemen. Bij de periodieke controle onderzoeken we uw mond zorgvuldig en nemen we de dagelijkse mondverzorging met u door. Voor een zo volledig mogelijk beeld maken we regelmatig röntgenfoto’s.

Mondhygiëne

Een goede verzorging van het gebit is de beste manier om problemen te voorkomen. Als tandvlees en kaakbot ontstoken raken, kunnen tanden, kiezen en implantaten hun stevige verankering verliezen. Tandbederf zorgt voor gaatjes en soms zelfs tandverlies. Onze mondhygiëniste en preventieassistente houden uw gebit schoon en gezond. En, net zo belangrijk, ze geven u voorlichting en advies over hoe u zelf uw mondhygiëne op peil houdt. Zodat u samen met hen tandproblemen voorkomt en daarmee uw gebit gezond houdt.

Bleken

Door bleken worden verkleurde tanden weer wit. In onze praktijk gebruiken we daarvoor de PREVDENT bleekmethode. Daarbij brengen we een speciale gel op de tanden aan, waarna een tandblekende lamp de gel activeert. De behandeling duurt ongeveer een uur.

U kunt er ook voor kiezen uw tanden thuis te bleken. U krijgt daarvoor op maat gemaakte bleeklepels waarin een speciale blekende gel moet worden aangebracht, die u gedurende een of twee weken enkele uren per dag of nacht moet dragen. Het resultaat blijft – als u uw mondhygiëne op peil houdt en uw tanden niet te veel blootstelt aan verkleurende voedingsmiddelen en dranken – over het algemeen twee tot drie jaar bestaan.

Composietrestauraties

Voor het vullen van tanden en kiezen gebruiken we composietvulmaterialen. Die bieden verschillende voordelen. Ze zijn tandkleurig, waardoor ze niet of nauwelijks te zien zijn en maken tanden en kiezen sterker omdat ze zich hechten aan het tandweefsel. Daardoor breken ze minder snel af tijdens het kauwen. Bijkomend voordeel van een composietvulling is dat we minder gezond tandweefsel weg hoeven te slijpen. Composiet geeft een mooi resultaat!

Facings

Met facings verfraaien we het uiterlijk van een tand, door de vorm of kleur ervan te veranderen. Ook worden facings gebruikt om spleetjes tussen tanden op te vullen, scheve tanden te maskeren en afgesleten tanden hun oorspronkelijke vorm terug te geven. Het zijn schildjes van porselein, in de juiste vorm en kleur gemaakt in een tandtechnisch laboratorium, die op de tand worden geplakt. Met facings zorgen we voor een mooie en duurzame restauratie die aanvoelt als een eigen tand.

Kronen en bruggen

Een kroon is een kap die precies over een afgeslepen tand of kies past en erop wordt vastgelijmd. Kronen geven tanden en kiezen hun oorspronkelijke vorm en functie weer terug. Een kroon is een goede oplossing als een vulling niet meer mogelijk is.

Een brug is gemaakt van twee of meer kronen en een brugtussendeel, de ‘dummy’. Beslepen tanden of kiezen vormen de pijlers van de brug, die een of meer missende tanden of kiezen vervangt.

Onze kronen en bruggen zijn van keramisch materiaal en dus metaalvrij. Om de beste pasvorm voor uw kroon of brug te bepalen gebruiken we een digitale mondscanner. Daarmee maken we probleemloos en binnen enkele minuten een exacte afdruk van uw gebit. Comfortabel, snel en nauwkeurig!

Wortelkanaalbehandeling

Elke tand en kies bestaat uit een kroon en een of meerdere wortels, die onder het tandvlees verankerd zitten in de kaak. In elke wortel loopt een wortelkanaal met zenuwvezels en bloedvaten. Als dit weefsel ontstoken raakt, is een wortelkanaalbehandeling nodig. De behandeling vindt plaats onder lokale verdoving. Ontstoken zenuwweefsel geneest niet meer en moet daarom worden verwijderd. Tijdens de ingreep maken we röntgenfoto’s om het verloop van de behandeling te controleren.

Na afloop maken we uw tand of kies weer dicht met een vulling. Meestal is later nog een kroon nodig. Een tand of kies die op deze manier is behandeld kan zo nog een lange tijd mee.

Protheses

Bij gebruik van een volledig kunstgebit slinken de kaken, waardoor het kunstgebit (de prothese) zijn houvast verliest. Dat is niet alleen vervelend bij het eten, praten en lachen, maar werkt ook een verdere slinking in de hand. Met als gevolg diepe mondhoekplooien en ingevallen wangen.

Een klikgebit is de oplossing voor deze problemen. Deze prothese klikt vast op implantaten die fungeren als nieuwe wortels. Plakken is niet meer nodig. Een klikprothese is in alle opzichten een heel comfortabele oplossing.

Botox®

In de praktijk kunt u ook terecht voor behandelingen met Botox®. Botox® (botuline toxine) is een veilig geneesmiddel dat al jaren wordt toegepast in de geneeskunde en voor cosmetische doeleinden, zoals het verzachten of laten verdwijnen van frons- en voorhoofdsrimpels en kraaienpootjes. Botox® wordt rechtstreeks in de spier gespoten waardoor de spieractiviteit vermindert. Het effect is al na een paar dagen zichtbaar en na twee weken is het resultaat optimaal. Na vier tot zes maanden is het uitgewerkt.

Wij gebruiken Botox® voor een aantal tandheelkundige behandelingen. Zo kunnen we de kaakspieren behandelen met Botox® om tandenknarsen tegen te gaan. Het dragen van een spalk wordt dan overbodig. In geval van een hoge lachlijn (waarbij tijdens het lachen veel tandvlees zichtbaar wordt) kunnen de spieren worden behandeld waardoor de lip minder ver omhoog kan worden opgetrokken.